Dziecko w kuchni

Ogórki kiszone po Adasiowemu

ogórki-kiszone

Sezon ogórkowy się zaczyna, więc warto zadbać o to by w zimę mieć pysznego, swojskiego kiszonego ogórka do obiadu. A jakby zaprosić dziecko do kuchni?

Do kiszenia ogórków potrzebujemy:

– ogórki ( najlepsze są takie
proste i nie za grube)
– koper
– czosnek
– sól
– woda
– butelki/słoiki/garnek- ew. chrzan, liście wiśni
A teraz jak się to robi czy dziecko
kisi ogóraski
Do przygotowanej butelki, słoika wrzucamy/okładamy ogórki. Dodajemy koper.

ogórki-kiszone
ogórki-kiszone

Wrzucamy czosnek ( na 5 litrowa butelkę
dodaje 4 duże ząbki, na 1 litrowy słoik 1 ząbek)

Czas zalać je zimna woda z sola. Na każdy litr wody wsypujemy 1,5 łyżki stołowej soli.

ogórki-kiszone
ogórki-kiszone
ogórki-kiszone
ogórki-kiszone

Zakręcamy i gotowe 🙂

A co daje to dziecku?
– Poczucie ze jest już takie duże 🙂
– Uczy obowiązkowości,
– Rozwija sprawność ręka- oko,
– Wspomaga myślenie,
– Uczy przygotowywania przetworów,
posiłków

Po ok 4-5 dniach stania w kuchni, są
małosolne i smakują wybornie 😉

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Też kiedyś robiłam w 5l butli ogórasy. Pyszne 😉

  • a no ogórki już się kończą ja chyba już ostatnie złożyłam ciekawo czy urosna jeszcze ale i tak sporo złożyłam zważywszy że nie mam swej działki 😀