Dziecko w kuchni, Strefa dziecka, Strefa Rodzica

Rosyjskie bliny czyli robimy racuchy

rosyjskie bliny

Placki, placuszki, racuszki! Z jabłkami, z dżemem. Pychota! A znacie rosyjskie bliny? Jeśli nie przekonajcie się jakie są pyszne. Przepis pochodzi stąd, a oto jak się je robi.


Składniki na rosyjskie bliny:

  • 2 szklanki śmietany
  • 0,5 kg maki
  • sol
  • cukier
  • 4 jajka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Śmietanę i żółtka ubijamy.
  • Białka ubijamy na sztywna pianę
  • Do śmietany dodajemy cukier ( w przepisie nie jest podane ile cukru, więc wsypałam na oko, ok 1/4 szklanki), szczytne soli oraz mąkę.
  • Wszystko dobrze mieszamy i na końcu dodajemy pianę.
  • Delikatnie wszystko łączymy.
  • Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką ciasto i smażymy na wolnym ogniu na jasnobrązowy kolor.
  • (Uważajcie by surowe nie były w środku)
  • My jedliśmy z cukrem pudrem.

 

Śmietany nie było czuć wcale. Chyba trochę za mało jej miałam, bo ciasto była bardzo geste.

Ale smakowało super!!!  Smacznego!!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • hejo 🙂 wiesz ja do ciebie rano powinnam zaglądać hihi no bo na noc mi takich smaków narobisz i jak ja teraz zasnę ?

    • ale wiesz, jutro z rana po smietane i na sniadanie chlopakom zaserwujesz 😉

  • Mmmmm pycha, dzięki za przepis 🙂

  • Ależ mi narobiłaś smaka!

    • szybkie i jakie dobre 😉 a jak mniej cukru sie da to na kwasno moga byc 😉