Bez kategorii

Ciasto z dyni

Przepis miał być wczoraj, ale nie
wyszło. Więc jest dzisiaj 🙂
Znalazłam ten przepis przez przypadek.
A dokładniej tutaj.
Wyszło pycha!!

A oto przepis
( prosto ze powyższego bloga)
Składniki na 1 okrągłą blachę (śr.
25 cm)

2 szklanki miąższu dyni,
2 szklanki mąki,
0,75 szklanki cukru,
3 jajka,
5 łyżeczek cynamonu,
0,75 szklanki oleju,
łyżeczka sody oczyszczonej,
100 g orzechów włoskich lub migdałów
(posiekanych),
100 g drobnych rodzynek
200 g jogurtu greckiego
miód do smaku

Przygotowanie:
Jajka ubijamy wraz z cukrem.
Do masy dodajemy mąkę, olej, sodę i
cynamon.
Całość miksujemy, a następnie
dodajemy starty na małych oczkach tarki i odsączony miąższ dyni
oraz drobno pokrojone orzechy włoskie/migdały oraz rodzynki.
Ciasto mieszamy.
Przekładamy do wysmarowanej masłem i
oprószonej mąką formy.
Pieczemy przez ok. 40-50 minut w
temperaturze 180°C.
Po wyjęciu i ostudzeniu na ciasto wykładamy warstwę jogurtu greckiego zmieszanego z miodem – miodu tyle, żeby było słodkie (ja dałam 3 łyżki, ale próbujcie i dopasujcie do siebie

Ja nie miałam serka więc posypałam
cukrem pudrem.
Ale wyszło pychotka i nawet dyni nie
czuć.
Proste szybkie tanie ciasto. Mniam!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.