Bez kategorii

Drożdżowe choinki

Przeglądając blogi ostatnio wpadłam
do A kto to posprząta zobaczyć co słychać a tam MamUsza
 dała link do strony z wypiekami na pyszne drożdżowe choinki.
Musiałam je wypróbować 😉 Oto one
A przepis prosto z Moje Wypieki

Składniki na 6 dużych drożdżówek:
  • 150 ml mleka
  • 40 g masła, roztopionego
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g
    drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru (30 g)
  • 8 g cukru wanilinowego*
  • 1 białko
Ponadto do posmarowania:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką
    mleka do posmarowania
Mleko wymieszać z roztopionym masłem.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej
zrobić rozczyn), połączyć z resztą składników, wyrobić.
Ciasto powinno być gładkie i
elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić na 1,5 h do
podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,
rozwałkować na duże koło o średnicy ok. 30 cm, podzielić na 6
części, trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach,
końcówki spłaszczyć placami, jak na załączonym zdjęciu.
Przykryć, odłożyć do napuszenia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
A szło tak…

Tyle że Nam ciasto się sparzyło
trochę na grzejniku ( wrr) i w efekcie Nasze choinki nie wyszły
zbyt puszyste. I trochę ciasto miałam na bardzo zbite. Ale i tak
szybko poszły 😉
Polecam wypróbować przepis bo
wyglądają super 😉

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • mmm uwielbiam ciasto drożdżowe 🙂 ale choinek jeszcze nie widziałam 🙂

  • Wszędzie pokusa. Gdzie się nie ruszę to widzę słodkości. Ach 🙂

  • Pycha 😉