Bez kategorii

Bułeczki dyniowe

Ostatnio były bułeczki miodowe, ale w tym samym czasie robiliśmy tez bułeczki dyniowe ( i ciasto z dynią). Przyszedł czas by przepisem się podzielić. Ciekawa jestem czy ktoś ma dynię jeszcze 🙂 Przepis wymaga czasu, ale bułeczki pierwsza klasa!

Przepis też podkradziony 🙂 Tym razem od Oli.

  • 350 g mąki + mąka do podsypania
  • 200 g puree z dyni
  • 40 g drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50-100 g suszonych żurawin
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 2 łyżki konfitury morelowej + kilka kropli wrzątku
  • 1 jajko



Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, puree z dyni, cukier, nasiona z wanilii, owoce, sól i rozczyn. Mieszając mieszankę wlewamy mleko do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto wyrabiamy około 5-10 minut( jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy bułeczki i układamy na blaszce zostawiając centymetr przestrzeni, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Po wyjęciu z piekarnika smarujemy konfiturą morelową.   

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.