Bez kategorii

Racuchy z jabłkami

Dziś na obiadek była zupa mleczna z ryżem i do tego racuchy z jabłkami. Dawno już ich nie robiłam, więc smakowały super 🙂 Przepis prosty, szybkie i sycące.

Przepis

  • 0,5 kg mąki
  • 1/4 szklanki oleju ( do ciasta)
  • 3 jaja
  • łyżka cukru
  • mleko
  • woda
  • 3 jabłka średnie

Wszystko razem miksujemy ( oprócz jabłek). Mlekiem ustalamy konsystencję. Musi być bardzo gęsta, gdyż jabłka ją trochę rozluźnią. Jabłka kroimy na drobną kostkę i dorzucamy do ciasta. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto, lekko ugniatając. Smażymy na ciemnozłoty kolor, by w środku nie były surowe. Można posypać cukrem pudrem, cukrem albo zjeść same 😉

Pamiętacie takie z dzieciństwa? A może robicie je z dzieciakami 🙂

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Aż bym zjadła ; P

  • pycha! chyba dziś zrobię na podwieczorek racuchy! dawno nie jadłam

  • My robimy, tylko u nas nie nazywają się one racuchy a placuszki z jabłkami 😉 U nas racuchy to muszą drożdże mieć w składzie 😉

  • Nie cierpię zupy mlecznej. Ale racuchy owszem 😀

  • Też robiłam niedawno racuchy, przepadam:)

  • Robiłam podobne:)

  • Nie przepadam:)

  • za zupą mleczną to ja nie przepadam, ale racuchy…mmmm palce lizać 😀