Bez kategorii

Tłusty Czwartek czyli tradycja pączkowa

Odkąd jesteśmy małżeństwem co roku robię pączki na Tłusty Czwartek. Dziś też zrobiłam pączule. Wyszło mi 41, a w tym tylko 1 nie ma białej obrączki!! Chwalę się haha! A przepis jest taki jak zawsze, ale powtórzę bo ciut się różni.

pączki

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 75 g margaryny ( rozpuszczamy i studzimy)
  • 8 jaj
  • olej do smażenia
  • kieliszek octu ( do oleju wlewamy gdy olej jest zimny!!!)
Robimy rozczyn:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1-2 łyżki cukieru mieszamy.
Dodajemy mąkę i ciepłe mleko mieszamy aby wszystko się połączyło. Mogą być grudki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.
Ciasto
  • Jaja ubijamy z resztą cukru białego oraz z cukrem waniliowym  na puszystą masę.
  • Mąkę wsypujemy do miski ( miałam tortową)
  • Dodajemy jaja, rozczyn i resztę mleka.
  • Ubijamy wszystko mikserem z łapkami do drożdżowego ( ta zawijane takie) lub ręcznie
  • Gdy masa będzie jednolita dodajemy margarynę. 
  • Ubijamy dopóki masa nie będzie jednolita.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia

Tak mi pięknie rosło że po 40 minutach wyrosło że wyjęłam i po ubijałam na stole, włożyłam do miski i po 30 minutach miałam pełniutką miskę.
Część ciasta rozwałkowałam na 2 cm grubości i wycinałam krążki szklanka. Na ręczniku sobie podrosły i lekko je rozpłaszczyłam, włożyłam dżem i rosły dalej. A drugą część standardowo urywałam kawałki ciasta – kulka rozgnieciona, dżem i zawijanie.
Polecam wycinać krążki! Wyjdzie więcej pączków! 
Następne będą robić właśnie tak. Wyszły mega pulchne, miękkie, wielkie i przepyszne!!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Beata

    Wyglądają rewelacyjnie!!!!! Sama chętnie bym zrobiła, ale młody ani jajek ani mleka nie może więc samej sobie wolę kupić jednego lub dwa, mimo, że to nie samo co takie swoje

  • Mi siostra zrobiła, pycha:)

  • Wyglądają pysznie!

  • Ja robiłam, ale tylko taki małe, udawane, z serka. Ale zjadanie dżemu to sroga kara!

  • Mniam, wyglądają pysznie

  • My zrobiliśmy, ale takie maleńkie. Zawsze można ich wtedy zjeść więcej i łatwiej o rekord. 😛

  • mniaaaaaammm:) daj adres już do was jadę na jednego 🙂

  • Wyglądają rewelacyjnie!

  • Nie robiłam, ale jadłam 😀

  • wszędzie dziś roi się od pączków:D