Bez kategorii

Domowe mazurki wielkanocne

Ostatni raz mazurka robiłam w szkole średniej. Czas było sobie przypomnieć co nie co 😉 Nie wyszły takie jak trzeba, ale dekorowanie dało dużo frajdy. A wykonanie jest na prawdę proste. Także zbieramy ci potrzeba i zaczynamy się do pracy.

Musimy  mieć spód do mazurka czyli robimy kruche ciasto.

  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Margarynę siekamy z mąką aż margaryna będzie miała wielkość groszku.
  2. Dodajemy proszek do pieczenia
  3. Jajka i cukier ubijamy na puszysta masę.
  4. Masę wlewamy do mąki i zagniatamy na jednolitą masę.
  5. Gdy mamy już ładną kulkę obwijamy w folię i na godzinę do lodówki.
  6. Potem wyjmujemy i wałkujemy na grubość około 0,5 cm
Masę mieliśmy gotową krówkową ( kajmak), wiórki kokosowe i inne słodkości. Czyli można dekorować 🙂

I jak? Mogą być?
Smacznego!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Una

    Świetne!

    Też nie robiłam mazurków całe lata. 😉

  • jak to Adasiowi fajno idzie :):) zdolna bestia z niego :):)
    ja sama chyba tak nie umiem jak Adaś heh 🙂

  • Wspaniałe:)

  • A u nas zawsze kupne mazurki, może się skuszę i wam przepis podkradnę, bo wyglądają pysznie 🙂

  • Nie cierpię mazurków, ale te Wasze prezentują się całkiem smakowicie:)
    A jakiego masz świetnego pomocnika w kuchni!!!