Bez kategorii

Sorbet Trusawkowy

Sezon truskawkowy w pełni więc korzystamy z niego. Obecnie raczymy Nasze podniebienia sorbetem truskawkowym. Pychota! Wykonanie proste, chodź trzeba poczekać aż się zamrozi. Potrzebujemy tylko truskawki, cukier/miód, woda i czas 🙂 Ewentualnie patyczki po lodach.

Truskawki miksujemy/blenderujemy lub jak my rozgniatamy widelcem lub wersja druga wkładamy truskawki do woreczka i ugniatamy je ręką. Bez soku na około 😉 Efekt ten sam co widelcem.

W garnuszku gotujemy wodę z cukrem/miodem i potem studzimy. Mamy w ten sposób syrop.

Gdy wystygnie mieszamy z truskawkami i mikserem/blenderem ubijamy.

Wlewamy do szklaneczek i wkładamy patyczki do lodów. Wstawiamy do zamrażalnika. Czekamy aż będą zamrożone.

A potem trzeba je wyjąć! Ale jak?!

Wkładamy Nasze sorbety do ciepłej wody. Szklanki się ocieplą i ładnie lody wyjdą.

Robimy kolejne porcje! Lepsze niż kupne lody 😉
Smacznego!