Bez kategorii

Ciasto ucierane z wiśniami

 Ostatnio szukała prostego ciasta ucieranego. Tak żeby szybko je zrobić, było pyszne i nie wymagało dużo pracy. I tu z  pomocą przyszła pewna Ania z bloga Herbata ze szklanki. No Kochana ukłony! Robiłam 3 ciasta w jednym tygodniu! Jedno pojechało do mamy i poszło migiem. Razem z pieczeniem zajęło mi jakieś 50 min.

Tu akurat wiśnie ale można użyć każdego owocu.
Leci już Wam ślinka 😉

Potrzebne są:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Biała ubijamy na pianę. Gdy będzie sztywna dodajemy cukier i i cukier waniliowy.
  2. Jeszcze chwilę ubijamy aż pojawią się pęcherzyki.
  3. Dodajemy powoli żółtka i ubijamy aż pokażą się bąble.
  4. Dolewamy olej rzepakowy ( najzdrowszy olej) i ubijamy do bąbli
  5. Porzucamy mikser i w łapki bierzemy łyżkę. Teraz będziemy tylko nią mieszać.
  6. Powoli dosypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy na gładką masę.
  7. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam ciasto.
  8. Ułożyłam gęsto wiśnie.
  9. Najpierw obsypałam wierzch ciasta mąką by owoce się nie utopiły.
  10. Piekłam około 30-35 minut w temp 200 stopni.

 A do tego kompot z własnych wiśni! Mega deser!
Ciasto nie jest suche, jest miękkie, wilgotne i smakuje wybornie!
Używałam oleju przesłanego do testów od Pokochaj Olej Rzepakowy.
Przyznać się kto będzie robił? 😉

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Dorka

    Sprawdzę zaraz jutro , wygląda smakowicie

  • Bardzo lubię ciasta z wiśniami:)

  • Muszę przepisać. Jeszcze trochę i pogubię się w tych wszystkich ciastach 🙂

  • oj leci ślinka leci 🙂

  • Cieszę się że wyszło:). U nas ten przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie:). I najfajniejsze jest to, że za każdym raze można używać innych owoców.