Bez kategorii

Buraczki – idealne na zimę i nie tylko

Jak się ma własny ogródek to są różne warzywa. My uwielbiamy zaprawiać ogórki i buraczki. O ogórkach już było KISZONE i SAŁATKA, a później będzie jeszcze jeden przepis na ogórki. Tym razem chciałam Was zachęcić byście zrobili buraczki. Czasochłonne, ale ile lepsze niż sklepowe z chemicznymi dodatkami.


Lista:


– buraki 3 kg
– 3-4 średnie cebule
– 1/2 szklanki octu
– 1/2 szklanki cukru
– płaska łyżka soli
– 1/2 litra wody

  • Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce lub w maszynce jak Adaś.
  • Cebule też mielimy. My ją zblenderowaliśmy na miazgę.
  • Wrzucamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy co jakiś czas. 
  • Gotujemy jakieś 10 minut i do słoików.
  • Pasteryzujemy 20 min od zagotowania wody. Potem dnem do góry i gotowe.
Można dodać paprykę, ale my nie mieliśmy są wiec bez.  My jemy zimne, ale można jeść na ciepło, przesmażone.  Pod każdą postacią są pyszne!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.