Bez kategorii

Domowy przecier pomidorowy

Uwielbiam pomidorową zupę z dodatkiem własnego przecieru. Zupełnie inny smak niż z samego koncentratu. Tym bardziej że mamy swoje pomidory z folii. Uzbierały się 2 miseczki takie spore i co z nimi zrobić? Połowę umyliśmy, do blendera aż powstał sok. A potem…

Wystarczy doprawić i gotowe 😉 
No prawie bo najpierw musimy je trochę pogotować. Niech sobie woda spokojnie odparuje trochę. Co jakiś czas mieszamy.

Gdy zgęstnieje doprawiłam sola i cukrem. To tak na oko. Trzeba smakować i już. Adaś do szklanki sobie wlewał i pił 😉 
Gorący przecier wlałam do słoiczków i od razu zakręciłam. Dnem do góry aż wystygły.
Można dla pewności za pasteryzować kilka minut.
Zupa z dodatkiem takiego przecieru o niebo lepsza!
Kolor różowy bo z malinówek. 
Polecam, bo nie tylko do zup możecie je użyć, a dzieciaki chętnie pomogą 😉

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.