Bez kategorii

Pikle – sposób na duże ogórki

Ogórki Nam trochę przerosły więc trzeba było coś innego z nich zrobić niż kiszone. Idealnie nadawały się na pikle. Adaś pomagał dzielnie oczywiście. Są to ogórki słodko-kwaśne, takie jak lubię. Czas ich robienia nie jest  długi a na zimę są w sam raz. Robicie? Jeśli nie, nadrabiajcie dopóki są ogórki!

Przygotujcie sobie potrzebne rzeczy:

  • 6 szklanek wody
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 szklanka octu
  • łyżeczka soli
  • gorczyca
  • pieprz w ziarnkach
  • koper
  • ziele angielskie

  • Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, wyjmujemy gniazda nasienne.

    Jak widać dziecko to niezastąpiona pomoc w kuchni.

  • Gdy już są obrane, pokrojone upychamy do słoików. Jednak najpierw wrzucamy po 2-3 ziarnka ziela i pieprzu, trochę gorczycy, pół listka laurowego oraz kopru.

Zalewa do pikli

  • Wodę, ocet, sól i cukier zagotowujemy i wlewamy do słoików. 
  • Zakręcamy i pasteryzujemy 2 minuty od zagotowania wody. 
  • Potem do góry dnem aż wystygną.
Domowe przetwory są najlepsze! Mimo, że trzeba poświecić czas na ich przygotowanie przez cały rok cieszyć się można smakiem ekologicznych przetworów. 
Smacznego!

Jeśli szukacie nowych pomysłów na duże ogórki, zapraszam po przepis na ogórki a’la pikle z czosnkiem.


About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.