Bez kategorii

Sok z czarnego bzu – naturalny wspomagacz zdrowia

Powoli zaczyna się okres przeziębień, ale my mamy na to sposób. Naturalny sposób, z ogromna dawką witamin i do tego zrobiony w domowym zaciszu. Dziki Bez, bo o niego chodzi można wykorzystać na dwa sposoby. My korzystamy z obu. Ja uwielbiam herbatę z kwiatów bzu, ale już na niego za późno. Właśnie dojrzewa jego owoc, który nadaje się na sok do herbaty na zimę.

Wyszukajcie najpierw miejsce z dala od spalin, gdzie rośnie bez. Takie są najzdrowsze.
Trochę czasochłonne jest obrywanie kijków ale warto. I uwaga brudzi strasznie ręce sok z kulek!
Musimy poczekać aż kwiaty bzu zmienią
się w czarne kulki.
Gdy będą dojrzałe czyli czarne lub
granatowo-czarne możemy je zrywać.
Uważamy na
zielone gdyż mogą być toksyczne!
Przepis podstawowy:
  • Obieramy kulki do garnka, 
  • Na kilogram owocu potrzebujemy kilogram
    cukru i litr wody.
  • Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu
    ok 2 godzin aż sok zrobi się gęsty.
  • Odcedzamy i jeszcze godzinę sam sok.
  • Wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy
    ok 15 min.

Ja zrobił troszkę innym sposobem.
Nie dolewałam wody.Owoce zasypałam
cukrem i zostawiłam na 2 dni.
Następnie gotowałam sok 2 godziny,
odcedziłam i sam sok gotowałam ok pół godz.
Przelałam sok do słoików i
zawekowałam.
Stosowanie
Dzieci
  • 1 łyżeczka soku na szklankę
    herbaty.
  • 3-4 razy dziennie w okresie choroby.

Dorośli
  • 1 łyżka stołowa na szklankę
    herbaty.
  • 3-4 dziennie w okresie chorobowym.
Lepiej podawać dzieciom i sobie naturalne witaminy niż chemiczne. Zaczynamy hartowanie!

Uwaga! Nie można nadużywać soku gdyż
może obciążać serce!
sok z czarnego bzu, kreatywnym okiem
Robicie takie soki ?

  • a ja jestem uczulona, na bez, maliny, jarzębinę, lawendę… wszystko to co na coś jakoś pozytywnie działa.. ; <

  • Z pewnością wyszedł przepyszny:)

  • Ja robię z malin 🙂

  • Kate

    Moja mama jeszcze kilka lat temu robiła ten sok litrami. Niestety teraz coraz ciężej znaleźć krzaki bzu czyste i z dala od ulicy. A ja uwielbiam smak tej herbaty.

  • Dawno, dawno temu, przy starej stodole, rósł równie stary bez … a ja jako dziecko gotowałam sobie z niego najróżniejsze pyszności 🙂 a moja mama "cieszyła się" z poplamionych ubranek 😉

    Fakt mieliśmy takie drzewo, ale nigdy nie robiliśmy z niego soku

  • Moja mama co roku robi soki z czarnego bzu 🙂 nie raz już Nam pomagaly w chorobsku:) polecam również.