Bez kategorii

Kokosanki

Uwielbiamy ciastka! Uwielbiamy razem gotować, piec i kucharować. Ostatnio padło na ciasteczka z orzechami i kokosami. Kokosa użyliśmy świeżego. Adaś wypatrzył w sklepie i kupiliśmy. Okazało się że smak jest inny niż np we wiórkach 😉 No to starłam je na tarce i mogliśmy zaczynać.

Zainspirowała Nas Kruszynka 😉
Zrobiliśmy proste ciasto kruche. W misce mieszamy:
– 1 1/3 szklanki mąka 
– masło/margaryna
– łyżeczka proszku do pieczenia ( my mieliśmy Gellwe)
– kokos
– 2 żółtka
– 1/5 szklanki cukru
Zaczynamy?
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Łapkami zagniatamy ciasto. Robi Nam się coś a’la kruszonka. 
Dodajemy, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia i dalej zagniatamy.
W końcu nasze ciacho jest prawie gotowe. Dodajemy kokos i zagniatamy aż masa będzie gładka.
Ciasto się pięknie rozwałkowuje. Jest tłuste od kokosa. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. 
Wycinamy ciasteczka foremkami lub formujemy kulki i je rozpłaszczamy ręką.
Pieczemy je w temp 180 stopni, około 15 min.
Kokos ciemnieje i jest brązowy potem, ale smakują super!
Zrobiliśmy jeszcze z orzechami ( włoskie, zmielone) Są ciemniejsze niż 
Tak wyglądają po upieczeniu. Tu akurat orzechowe. Kokosowym nie zdążyłam zrobić 🙂
Smacznego!