Bez kategorii

Cacppucino – nie kawa a ciasto

Uwielbiam domowe wypieki. Ostatnio były Andrzejki, więc ciacho zrobiłam dla teścia. Adaś ograniczył się do robienia biszkoptu i wyżerania budyniu. Przepis mam od ładnych paru lat. Ciasto jest pyszne! Bierzcie kartkę i długopis i piszcie 🙂

Ciasto składa się z 3 części :

– biszkopt
– masa budyniowa
– masa cappuccino

BISZKOPT

Zrobiliśmy tak prosto, najprościej.

– jajka 4 sztuki
– mąka pszenna  12 dag
– cukier 12 dag
– pół łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Gdy stanie się jasna pi zwiększy swoją objętość przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy około 15 min.

MASA BUDYNIOWA

– 2 budynie śmietankowe
– 1,5 szklanki mleka
– łyżka cukru
– pół kostki margaryny

Szklankę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budynie.

Gotowy budyń studzimy, a w tym czasie ubijamy margarynę na puszystą masę.

Gdy budyń będzie zimny łączymy go z margaryną. Ostrożnie by się nie zważyło. Masę budyniową wykładamy na przestudzony biszkopt i chowamy do lodówki.

MASA CAPPUCCINO


– opakowanie cappuccino – użyłam Gellwe o smaku czekoladowym
– szklanka mleka
– 2 opakowania Śnieżki – ja miałam tylko jedno więc masy było mniej potem
– łyżka żelatyny
– 100 ml wody ( do rozpuszczenia żelatyny) – miałam Gellwe

Mleko gotujemy rozpuszczamy w nim kawę i dobrze mieszamy. Studzimy.
Do zimnej kawy wsypujemy Śnieżki i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml zimnej wody. Gdy będzie letnia wlewamy do masy kawowej i ubijamy chwilę. Wylewamy na ciasto i chowamy do lodówki.

Masa kawowa jest delikatna i pulchna. Biszkopt można lekko nasiączyć, by nie był taki suchy.

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Jeszcze nigdy nie jadłam takiego ciacha:)

  • Fajne, zwłaszcza ta masa cappuccino

  • Magda

    Ja kawę uwielbiam i ciacho na bank trafiłoby w moje podniebienie. Tak czuję, ze bym się nie oparła chociaż ja z tych, co słodyczy jedzą mało

  • kawy nie lubię więc musiałabym podmienić masę na inną 🙂

  • ho ho ślinka mi pociekła 😀

  • Mama na obcasach

    Ja kilkanaście lat temu dostałam od koleżanki ( jeszcze jak byłam nastolatką ) przepis na takie ciasto. Inaczej się robi. Biszkopt nasącza się kawą cappuccino a masę robi się na bazie żółtek ubijanych na parze i mleka w proszku, serka waniliowego homogenizowanego (nie danio!). Jest tak rewelacyjne! I chociaż przepis już "stary jak świat" to to ciasto zawsze na święta w moim rodzinnym domu być musi 🙂 Ten chętnie też wypróbuję.

    • to ja poproszę o przepis, koniecznie!

    • Anonimowy

      Już wysłany 🙂