Bez kategorii

Ja pierniczę! czyli pieczemy piernik

Święta bez piernika to nie święta 😉 Powstały 3. Z jednej porcji wyszły 3 takie małe foremki aluminiowe. W smaku… nieziemski! Wilgotny, ciemny, pachnący. Przepis pochodzi z portalu Wielkie Żarcie. Z małą modyfikacją moją. Szybki, prosty i pyszny.

  • 4 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 słoik dżemu – ja miałam powidła swojskie
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao ( miałam Gellwe)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • dodałam jeszcze miód – około 3-4 łyżek
  • dodałam jeszcze orzechy zmielone
  1. Jaja ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Mąkę wymieszałam z kakao, cynamonem, sodą, przyprawą do piernika.
  3. Do jaj wlewamy mleko na przemian z mąką.
  4. Wlewamy olej i dalej ubijamy.
  5. Dodajemy miód.
  6. Dodajemy dżem i zmielone orzechy. 
  7. Wlewamy do formy i pieczemy w temp 180 stopni przez 45-50 min.
  8. Studzimy.
Uwielbiam cynamon więc nie żałowałam. Jest mokry, pulchny i pachnący.  Smacznego!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.