Bez kategorii

Paszteciki z grzybami

Na świątecznym stole nie mogło zabraknąć pasztecików. Jako że miały być też na Wigilię zrobiliśmy je z grzybami leśnymi i cebulką. Wyszły pysznie! Przygotujcie sobie potrzebne składniki i do dzieła.

Potrzebujemy:

  •  500 g mąka 
  • 200 g masła/margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • mleko – regulujemy gęstość
Farsz:
  • grzyby/pieczarki 
  • cebula
  • olej do smażenia
  • maszynka/blender
Najpierw ciasto krucho-drożdżowe.
  1. Do miski sypałam mąkę, cukier, sól.
  2. Pokroiłam margarynę i całość zaczęłam wyrabiać rękoma. Adaś też trochę się pobawił 😉
  3. W małej miseczce wyrabiamy rozczyn. Drożdże, 2 łyżki cukru i ciepłe mleko 3 łyżki. Wlewam do mąki.
  4. Wyrabiałam jakieś 3 minutki. Potem dorzuciłam 3 jajka, śmietanę i wyrabiam.
  5. Mlekiem reguluję gęstość. Ciasto musi być miękkie, elastyczne.
  6. Chowamy do lodówki.
Czas na farsz.
  1. Grzyby podsmażyłam.  Doprawiłam do smaku. Grzyby muszą być mocno doprawione, potem razem z ciastem tego nie czuć. 
  2. Cebulkę też podsmażyłam i dorzuciłam do grzybów.
  3. Całość trochę zblenderowałam, żeby było czuć kawałki grzybów. 

Teraz pora żeby całość połączyć.

  1.  Kawałek ciasta wałkujemy na grubość około 5 mm.
  2. Smarujemy rozbebłanym jajkiem.
  3. Od brzegu układamy wałek farszu i zwijamy ciasno.
  4. Zwinęłam tak by stworzyło się koło jakby patrze z boku i zrobiłam zakładkę z ciasta by nie rozwaliło.
  5. Odcinamy. Końce sklejamy i układamy na blachę wyłożoną papierem.
  6. Wierzch smarowałam jajkiem.Wtedy też ładnie się błyszczą.
  7. Kolejne robimy tak samo.
  8. Pieczemy w temp 180 stopni aż będą złote na wierzchu. Trzeba kontrolować spód by za bardzo się nie spalił. Moje piekły się około 15-20 min maks.
  9. Studzimy
Pysznie smakują z barszczem czerwonym! Mniam 🙂
Pokażę Wam jak mniej więcej wyglądają takie paszteciki.
Te akurat są Małgosi z bloga Daylicooking.pl. To paszteciki z mięsem ale wyglądają podobnie. 
Koniecznie zajrzyjcie do Małgosi, cuda robi! A przepis na jej paszteciki tutaj

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Artur

    Muszę wypróbować ten przepis, wyglądają smakowicie:)

    • Moje czy Małgosi? 🙂 Gwarantuje że te czy te będą pyszne 🙂

  • Paulina bardzo lubi;)

  • Magda

    Uwielbiam takie rzeczy. Narobiłaś mi apetytu :)))

  • oooo! takiego przepisu to szukam i szukam!! DZIĘKUJĘ ; D

  • Uwielbiam takie paszteciki. Na sylwestra podobne robiłam i zniknęły wszystkie 😀 Znowu narobiłaś mi apetytu 😉

  • uwielbiam, ale teraz nie mogę ;/

  • pychota 🙂

  • Wyglądają przepysznie:)

  • te paszteciki są mniamniaste 🙂
    niestety, ja nie mam grzybów już, więc muszę obyć się smakiem 🙂
    buziaki dla Adasia :***

  • Mmm cos dla mnie. Uwielbiam!

  • wyglądają smakowicie 😉