Bez kategorii

Upiecz babę! – wielkanocną

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas zacząć myśleć co pojawi się na stole. Zaczynamy taki mini-cykl wielkanocny od babki!  Coś słodkiego musi znaleźć się na stole. Babka to już raczej tradycja, ale my postanowiliśmy zrobić coś innego… Dlatego powstała babka z majonezem Winiary. Do tego słodkie dekoracje i wygląda fajne, a smakuje jeszcze lepiej.

Fajna alternatywa dla tradycyjnej baby. A wykonanie nie zajmie Wam więcej czasu. I ważna sprawa!

Babka się nie uda jeśli nie będzie Wam pomagać Mały pomocnik! 😉
By powstała taka babka potrzeba:
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka majonezu Winiary
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jaj
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy, śmietankowy
    wedle uznania
Jaja ubijamy z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodajemy majonez Winiary i ubijamy na jednolita masę. Przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kilka kropel aromatu. Gdy masa będzie pulchna przelewamy ciasto do formy.
Foremkę wytłuszczamy, wysypujemy bułka tartą. Wlewamy ciasto, a raczej wlewa dziecko. Adaś chętnie pomagał. Odmierzał proporcje, mieszał, wsypywał i czekał kiedy tylko ciasto będzie dobre.
Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 30 min. Co jakiś czas sprawdzając czy nie spaliła się. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy.
Górę babki ścinamy, gdyż na niej będzie babka stała. Robimy lukier i polewamy babkę, Fajnie rozleje się pomiędzy fałdy ciasta. Na jeszcze rzadki lukier układamy ozdoby z masy cukrowej.

A masę cukrową robi się równie łatwo jak babkę!
Do wykonania takiej masy trzeba
przygotować:
  • 50 dag cukru pudru
  • 50 g glukozy – dostępna w
    aptece
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml wody
Żelatynę mieszamy z wodą i czekamy
aż na napęcznieje. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie wolno
zagotować! Dodajemy glukozę i mieszamy aż uzyskamy płynną masę.
Studzimy.
Gdy masa z glukozą będzie letnia
dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Ręcznie
wyrabiamy masę, a gdy będzie za gęsta można dodać kilka kropel
wody.   
Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy ozdoby. Pisaki dekoracyjnymi Adaś ozdobił pisanki i zająca.

Tak się prezentuje gotowa babka. Smacznego!

 Post powstał we współpracy z firmą Winiary.

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • uwielbiam babkę i Wasza wygląda przepysznie 🙂
    choć ja akurat nie lubię majonezu 😛

  • Mniam mniam, uwielbiam bakę!

  • ho ho zgadzam się babka pyszna ale obowiązkowo niezbędny jest mały pomocnik 🙂