Bez kategorii

Żurek w domowych chlebie

Uwielbiam żurek. Adaś, mąż również, więc czasem gości na stole. Ostatnio próbowaliśmy go w chlebie. Oczywiście chleb domowej roboty. Zrobienie chleba dużo czasu nie zajmie, a całość zaprezentuje się pięknie i pysznie do tego.

Co potrzeba by zrobić taką zupę?
Chleb:
– 1 kg mąki
– otręby 10 dag
– 10 dag drożdży
– 4 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cukru
– ciepła woda około 500-600 ml
– 4 łyżki oleju
  1. W małej miseczce robimy rozczyn.
  2. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajmy
    cukier, i kilka łyżek ciepłej wody. Dobrze mieszamy, by nie było
    grudek. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
    Zachęcamy dziecko do pomocy. Może odmierzać i łączyć ze sobą składniki. Zadanie jest proste, więc na pewno da sobie radę, a duma będzie rozpierać wszystkich. Bardzo ważne jest by dać Pomocnikowi swobodę, bez przymusu , za to z wielką radością będzie uczestniczyć w aktywnym gotowaniu.
  3. Do dużej miski, przesiewamy przez
    sitko mąkę, dodajmy otręby, sól, rozczyn, drożdże oraz wodę.
    Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto
    powinno być gęste, ale elastyczne i plastyczne w dłoni. Wyrabiamy
    je około 5-10 minut. 
  4. Gdy za bardzo się klei można podsypać
    delikatnie mąką. Gdy jest dobrze wyrobione odstawiamy w ciepłe
    miejsce by potroiło swoją objętość. Czas wyrastania wynosi około
    40-60 minut.
  5. Po tym czasie wykładamy ciasto na
    blat, ugniatamy 2 minuty i dzielimy na 5 równych części oraz jedną
    mniejszą, z której będą zrobione kulki, które posłużą jako
    „rączki” do przytrzymania wieczka chleba.
  6. Formujemy kule chlebowe, układamy na
    blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysypanym mąką. Na każdym
    chlebie przyklejamy małe kulki. Przykrywamy ściereczką i czekamy
    15 minut by chlebki wyrosły.
  7. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 min. Sprawdzamy by się nie spaliły. Gdy będzie upieczony, to usłyszymy głuchy odgłos pukając w dno chleba.
  8. Studzimy na kratce.
  9. Odcinamy górę a dziecko wybiera środek. Nie zbyt dokładnie, by nie przedziurawić ścianki.
  10. Przed wlaniem zupy zapiekamy chlebek bez wieczka w temp 100 stopni przez 15 minut. 

Zupa
  • Żurek Winiary
  • ziemniaki – drobna kostka
  • biała kiełbasa – plasterki
  • cebula – drobna kostka
  • woda
  • jajo
  • olej do smażenia
  • pietruszka, rzeżucha do dekoracji
Dodatków dobieramy indywidualnie jak kto lubi. Ja robiłam z 4 paczek żurek.
Żurki Winiary rozpuszczamy w wodzie i mieszamy by nie było grudek.
  1. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy z białą kiełbasą do miękkości.
  2. Cebulkę w drobną kostkę, podsmażamy na złoty kolor.
  3. Ugotowaną kiełbasę kroimy w krążki.
  4. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki.
  5. Pietruszkę i rzeżuchę dziecko kroi na drobno, powiedzmy. 
  6. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i gotujemy na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.
  7. Po 5 minutach mamy gotową zupę. 
  8. Wlewamy żurek do chleba, dodajemy jajko, zieleninę i zamykamy na 2-3 minuty wieczkiem chleba, by zupa nabrała aromatu chleba.

    Adaś jak kroi coś to potem to zjada zieleninkę 🙂 Muszę pilnować by coś zostało do dekoracji. 

Adaś idealny pomocnik dzielnie pomaga, delektuje się zrobionymi potrawami. Zaradny chłopak będzie 😉
Smacznego!
Post powstał we współpracy z marką Winiary.

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • na samą myśl ślinka mi leci a co dopiero spróbować go w realu….he,he
    pysznie wygląda i dziękuje za znakomity przepis!!!

  • Magda

    Uwielbiam żurek. To chyba moja ulubiona zupa, a za taki w domowym chlebku to już oddałabym majątek. Nie chcesz ze mną zamieszkać? 😉

  • Matko ale mi smaka narobiłaś!!! Człowiek się próbuje odchudzić a tu takie pyszności

  • kochana ślinka mi już cieknie na ten widok 😀
    czekam niecierpliwie na Święta :)))
    przyjemnego weekendu, pozdrawiam

  • Chleb na pewno kiedyś zrobimy.

  • Mój syn był bardzo zdziwiony, że zupę można podawać w chlebie i też tak chce 🙂 Pozdrawiam