Dziecko w kuchni

Ogórki a’la pikle z czosnkiem

Sezon ogórkowy w pełni, więc trzeba korzystać. Mamy już pikle, sałatkę z kapustą, mizerię. Czasem nachodzi ochota na coś bardziej wyrazistego. Ogórki a’la pikle z czosnkiem! To jest ten smak!

 

 

Przepis pochodzi ze strony Allrecipes, tylko zmieniłam formę ogórka w tym przepisie.
Nie trzymałam się również sztywno przepisu, ogórków było może trochę więcej, cukru trochę mniej. Ogólnie przepis wyjściowy jest taki.
  • 4 kg obranych ogórków
  • 6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
  • 1 szklanka cukru (można trochę mniej)
  • 1 niepełna szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki soli
  • dodałam jeszcze cebulę pokrojoną w pół plastry około 5-6 sztuk średnich
Wykonanie:
  1. Ogórki kroimy tak jak na pikle. Ze środków można zrobić inną sałatkę.
  2. Do ogórków dodać wszystkie składniki i odstawić by się przegryzły na jakieś 2-3 godziny.
  3. Jakby było mało wyraziste można doprawić  jeszcze.
  4. Wkładamy ogórki do słoików, zalewamy sokiem, mocno zakręcamy.
  5. Pasteryzujemy przez około 15 min.
Moje ogórki wyszły mało czosnkowe, bo więcej akurat nie miałam czosnku, ale kolejne będą zionąć czosnkiem. W smaku są słodko-kwaśne z nutą czosnku. W sam raz do obiadu.
Smacznego!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Gosia Pietrzycka

    Tak .. http://tominowo.blogspot.com/2013/08/ogorki-w-zalewie-sodko-kwasnej.html?m=1
    Cukru można trochę mniej, ale tylko trochę. ..

  • Ooo! Mam ogórki do roboty właśnie, to wypróbuje dziś. Na blogu masz ten przepis?

  • Gosia Pietrzycka

    Ilona polecam ci moje w zalewie słodko kwaśnej z tamtego roku przepis z papryką selerem cebulą! Pycha !

  • Kiti

    Nigdy nie robiliśmy w ten sposób ogórków. Zawsze tylko kiszone lub sałatkę.