Bez kategorii

Rośliny strączkowe – Przyroda po lupą

Własny ogórek to bogactwo witamin, warzyw, owoców i ptaków. Pod lupę w lipcu wzięliśmy warzywa strączkowe. Akurat w te jesteśmy ubodzy, ale znamy kilka rodzajów tych warzyw, ale czemu strączkowe?

W naszym ogórku rośnie fasolka szparagowa – w tym roku fioletowa. W latach poprzednich sialiśmy żółtą oraz zieloną. U babci natomiast był bób. To również warzywo strączkowe! Więc jakie warzywa zaliczamy do tej grupy?

Jakie to warzywa strączkowe?

Warzywa strączkowe jak sama nazwa wskazuje “mieszkają” w strączku. Gdy otworzymy strączek ukaże się naszym oczom łódeczka a w niej kilka kulek ułożonych na delikatnym “dywaniku”. 
Na jednym krzaczku może być nawet kilkanaście strączków na raz. Gdy staje się twardy oznacza to że jest gotowy do zerwania. A po jakimś czasie znów możemy spodziewać się że z kwiatków wyrośnie nowy strączek a w nim..
Co można znaleźć w strączku?
Na przykład robaczka. Oczywiście to nie jego szukamy 😉 W strączku szukamy…
fasolek – są różne, różniaste – szparagowa zielona, żółta, fioletowa
groszku – zielone kuleczki, które Adaś uwielbia wyjadać z sałatki, a po wysuszeniu będzie z niego pyszna zupa grochowa
bobu –  duże strąki na prostej sztywnej łodydze.PO ugotowaniu jest pyszną przekąską
innych rodzai fasoli– typu Jaś, 
poza tym jeszcze soja, ciecierzyca, a nawet rzepak – tyle że nie je się go w postaci spotykanej w strączku, ale za to wykorzystujemy z niego olej.
Wygląd warzyw strączkowych
Wszystkie te warzywa są bardzo podobne do siebie. W praktyce wygląda to tak.
Fasolka szparagowa fioletowa. Gdy się ją ugotuje staje się… zielona! Kwiaty gdy kwitną, mają kolor fioletowy z białymi częściami. Nasze krzaczki nie są za duże ale za to obficie kwitną i dają nam wspaniałe warzywo.

A tu jest bób. Duże, jasnozielone strąki, a w środku około 1,5 cm owoce. Adasiowi wielką frajdę sprawiło wydłubywanie nasion ze środka. Mieliśmy do obrania pełną reklamówkę i poszło nam super szybko!  

W zeszłym roku mieliśmy też groszek. Łodyżki są bardzo elastyczne i mają wąsy podobne jak u ogórka, którymi chwyta się podpórki i pnie się w górę w stronę słońca. A taki groszek bez chemii, nawozów, pięknie zielony to sama przyjemność! 
Pytałam Adasia czy wie czemu akurat te warzywa nazywają się strączkowe. Nie wiedział, ale po chwili sam wymieniał jakie zna warzywa strączkowe, które do tego bardzo lubi. 
Warto wspomnieć że warzywa strączkowe są bogatym źródłem białka. 
Warzywa strączkowe w kuchni
Uwielbiamy fasolkę szparagową z bułką tartą na masełku. Fasolkę gotujemy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy fasolkę, przesmażamy i posypujemy bułka tartą, mieszamy. Pycha!
Z grochu robimy zupę lub dodajemy zielony groszek do sałatki warzywnej. 
Bób gotujemy w osolonej wodzie, a następnie obieram go z łupinki i wcinam. Syn twierdzi że gotowany bób brzydko pachnie, ale za to w smaku jest pyszny. 
Kochani! Jedźmy strączkowe warzywa a łupinki wykorzystujmy w kreatywnych zabawach 😉

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Anonimowy

    Bardzo interesujące miejsce, zapraszam do mnie

    my website … e-warzywnictwo

  • świetny pomysł! musimy wsiać sobie i zobaczymy jak rosną 🙂

  • Kiti

    Bardzo ciekawy wpis, a przy okazji zdrowy 🙂

  • Joanna

    Mmmmm, warzywa strączkowe, bardzo wartościowe i bardzo niedoceniane chyba w kuchni polskiej. Ja je pokochałam pod wpływem mojego libańskiego przyjaciela. Dodam tylko jeszcze, że warzywa strączkowe są bardzo fajne do eksperymentów botanicznych, na przykład do obserwowania kiełkowania nasion. Wystarczy do słoika napchać (ale niezbyt ścisło) papieru kuchennego albo toaletowego. Między papier a ścianki słoika wcisnąć nasiona 1-4 sztuki. Zwilżać papier i obserwować codziennie co się dzieje 🙂