Dziecko w kuchni

Ciasto dyniowe

Sezon dyniowy! Pyszna jest, smaczna i zdrowa. Tak rzadko mam okazję coś z niej zrobić. Można z niej zrobić na prawdę dużo. U mnie jednak najlepiej i najszybciej wychodzi ciasto! Postanowiłam zrobić z innego przepisu. Padło na przepis z bloga Kwestia Smaku.

Odrobinę zmodyfikowałam oryginalny przepis. Ciasto też zrobiłam na dużą blachę, z podwójnej porcji.
Składniki:

• 2 jajka
• 1 szklanka cukru
• 150 ml oleju roślinnego
• 200 g startej na tarce surowej dyni
• 100 g orzechów włoskich zmiksowanych w blenderze
• 200 g mąki pszennej
• 2 łyżeczka sody
• szczypta soli

  1. Dynię umyłam, umyłam, obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka ubijać na puszystą masę wraz z cukrem. Następnie dolewamy powoli olej
  3. Odkładamy mikser i mieszamy łyżką, dodając starte orzechy i dynię
  4. Mieszamy delikatnie całość łyżką
  5. Dodajemy mąkę z sodą i mieszamy by nie było widać suchej mąki
  6. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez około godzinę aż patyk będzie suchy
Ciasto jest bardzo mokre, ciężkawe i może długo stać. Do tego jest pyszne! Dyni nie czuć, tyko delikatnie orzechy włoskie. 
Resztę dyni starłam i zamroziłam. Będzie na inne ciasto z dynią oraz na bułeczki.
ps macie inne przepisy, sprawdzone na ciasta z dynią? Podzielcie się.
Smacznego!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Weronika Zuzanna

    Nigdy nie mogłam się zebrać na upieczenia ciasta dyniowego, a teraz mam już przepis ^^

  • Martyna K.

    Nie jadłam chyba nigdy ciasta dyniowego, ale kompot z dyni lubię 🙂