Dziecko w kuchni

Pierniczki kuleczki

Uwielbiamy cynamon, pierniki i pierniczki. 2 lata już minęły od przepisu na pierniczki. Teraz spróbowaliśmy czegoś podobnego, ale w formie kulek. Wyszły pyszne, orzechowe, z nutą cynamonu. 

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Domowe Wypieki. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i takie proporcje Wam podam. Wyszło około 80-85 kulek,

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200-250 g orzechów włoskich zmielonych
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 2 jaja
  • 120 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • paczka przyprawy do piernika 
  • pół paczki cynamonu
Lukier :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • wrzątek
Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i na łyżkach wody. Lukier musi być średniej konsystencji. Tak by dał się polać po ciasteczkach. 
Przygotowanie
  1. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jeśli miód jest stały również go rozpuszczamy, studzimy.
  2. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy masło i miód. 
  3. Wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. 
  4. Ciasto powinno być klejące, ale lekkie w robieniu kulek. Gdy jest zbyt gęste można dolać odrobinę mleka.
  5. Robimy kulki o średnicy około 2 cm.Układamy na blaszce w odstępach około 3 cm. 
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu będą miękkie. 
  7. Pieczemy około 15 min. Sprawdzałam spód pierniczków, jeśli był ciemnobrązowy wystawiałam. 
  8. Po wystudzeniu zrobiłam lukier i polałam je. 
Po upieczeniu są bardzo miękkie, później twardnieją od prawdziwego miodu. Później miękną. Moje piekłam wieczorem wczoraj, a dziś lekko zmiękły. Jeszcze dzień, dwa i będą idealne. 
Pierniczki ze sztucznym miodem są miękkie od razu. 

Smacznego!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.