Dziecko w kuchni

Rafaello na krakersach – ciasto bez pieczenia

Na święta zrobiłam ciasta, które bardzo lubię, ale z trochę innych przepisów. Na początek rafaello na krakersach. Różnica jest taka że zawsze robiłam na biszkopcie. Tym razem spróbowałam na krakersach i wyszło pysznie!

Zrobiłam na blaszce kwadratowej. 
Masa:
  • 3 białe czekolady
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 kostki masła 
  • 3 Śnieżki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 paczki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Czekoladę rozpuściłam w mikrofali. Za długo potrzymałam i się przypaliła. Więc polecam kąpiel wodną.
    Miseczka z czekoladą do garnuszka z gorącą wodą, mieszamy.
  2. Masło rozpuściłam i wystudziłam
  3. Śmietankę mieszałam z wystudzonym masłem, na jednolitą masę. Dodałam czekolady
  4. W mleku ubiłam 3 Śnieżki. Gdy masa była gotowa dodałam śmietankę z masłem i czekoladą i ubijamy jeszcze chwilę.
  5. Na koniec wrzuciłam wiórki i łyżką wymieszałam  dokładnie.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Układałam krakersy jeden obok drugiego. Na to masa kokosowa, około 5 mm. Znów krakersy, masa i krakersy.
Użyłam 1,5 dużej paczki krakersów. Na tyle starczyło mi masy. Na wierzch pokruszyłam kruche ciasto i polałam czekoladą. 
Całość musi stać w lodówce, najlepiej kilka godzin przed zjedzeniem. Ciasto nie jest za słodkie od krakersów. Polecam! Jest pyszne!!
Smacznego!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Kate

    Coś dla mnie 🙂 Wygląda pysznie. Może zrobię na sylwestra ale na pewno przepis zabieram do siebie 🙂

  • ee tam kalorie! 😀

  • herbarta

    wyglada cudownie, podejrzewam po menu że smakuje obłednie, ale tyle kalori;)