Dziecko w kuchni

Makowiec z domową masą makową

Od dawien dawna chciałam zrobić makowiec z prawdziwego zdarzenia. Z masą swojskiego wyrobu, bez zbędnej chemii, gęsty aromatyczny. Wpadł mi w ręce genialny przepis, który przesyłam dalej w świat. Wyszedł przepyszny!

makowiec ze swojską masą makową

Składniki:

  • pół kilograma sparzonego i zmielonego 2-3 razy
  • kostka margaryny
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
Przygotowanie:
  1. Mak sparzyć i zmielić.
  2. Białka ubić na sztywno.
  3. Do metalowej miski/garnka włożyć wszystkie składniki, przemieszać.
  4. Całość ustawić na kąpieli wodnej ( większy garnek z wodą, a na nim miska lub mniejszy garnek by zakrył ten większy. Woda musi stykać się z górnym naczyniem.
  5. Gotujemy przez godzinę, co jakiś czas mieszając.
  6. Dodajemy bakalie.
  7. Po godzinie masa jest gotowa!
Całość kładziemy na gotowym spodzie. U mnie to był biszkopt.  Masa jest pulchna, aromatyczna i idealna!
Smacznego!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Bardzo lubię makowiec… ale mimo to, że je się go cały rok to najlepiej smakuje w okresie świątecznym :))
    Jest jeden warunek: musi być wilgotny.
    http://www.MartynaG.pl

  • Makowiec nie jest moim ulubionym ciastem ale kawałeczek takie zjeść bym mogła 😉

  • Daylicooking

    skoro tak mówisz, to znaczy, że tak jest 🙂 na pewno wypróbuję przepis 🙂
    buziaki na Nowy Rok :****

  • ale dzięki niej masa jest pulchna bardzo

  • Daylicooking

    ciekawy sposób, zastanawiam się tylko nad tą pianą z białka…przy gotowaniu na parze ona i tak przecież opadnie