Wpisy gościnne

Pomysł na zdrowe śniadanie – bułki makowe i nutella z kaszy jaglanej

Lubimy rozpieszczać najbliższych,
lubimy o nich dbać – ale rozpieszczanie w kuchni może skończyć
się źle. Jako, że mamy na względzie swoją rodzinę – dzieci,
żony i mężów, powinniśmy świadomie wybierać to, co podajemy do
stołu. Wiem, że najgorsze bywają śniadania – jedzone w
pośpiechu, zrobione z czegokolwiek albo nie zjedzone wcale. Nie
zacząć dnia od pełnowartościowego posiłku to ogromny błąd i
mało energii dla naszego organizmu. 

bułki makowe

My, jako osoby świadome i
dorosłe, jesteśmy w stanie zdecydować się jeść zdrowo, nawet
jeśli oznacza to rezygnację z parówek albo gotowych dżemów. A
dzieci? Jak sprawić, żeby dziecko zjadło zdrowo, ze smakiem i
czasami nawet na słodko? Odpowiadam Wam poniżej: makowe, domowe
bułeczki z jaglaną, domową nutellą!

MAKOWE BUŁECZKI (ok. 15 dużych bułek)

  • 1 kg mąki
  • 6 dag drożdży
  • 1/3
    szklanki oliwy z oliwek
  • 600 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki
    soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka maku niebieskiego

Drożdże rozpuścić z wodą i cukrem.
Mąkę dobrze wymieszać z solą i makiem. Dolać drożdże,
przemieszać, dolać oliwy. Wyrabiać delikatnie rękoma. Pozostawić
na 30 minut do wyrośnięcia. Formować bułeczki wilgotną dłonią,
nie zapominając, że urosną większe. Piec ok. 20 minut w 200
stopniach C.

DOMOWA JAGLANA NUTELLA

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki
    karobu
  • 2 łyżki kakao (prawdziwego, nie instant)
  • 4 łyżki
    mąki z orzechów włoskich lub jakiekolwiek inne zmielone orzechy w
    tej samej ilości
  • 6 łyżek cukru brązowego lub innego słodzika
    wedle uznania

Wsypujemy kaszę do gorącej wody i
gotujemy (nie solimy) przez 20 minut. Przesypujemy ją do miski, w
której swobodnie będzie można blendować kaszę. Pozostawiamy do
ostygnięcia. Karob i kakao przesiewamy przez sitko i dosypujemy do
kaszy. Dodajemy mąki z orzechów oraz cukru. Miksujemy do uzyskania
gładkiej, puszystej konsystencji.
Bez wątpienia bułki i nutella w
chwili, gdy zostają zrobione w domu – są swoją zdrowszą wersją.
Takie szybkie śniadanie można podać zawsze i wszędzie. Jest to
danie odpowiednie dla dzieci, które nie tolerują laktozy. Karob
możemy pominąć i dodać więcej kakao, lecz jest on dla mnie
alternatywą. Tak przygotowaną słodką pastę na kanapki możemy
przechowywać w lodówce w słoiku spokojnie do 3 dni (więcej nigdy
u mnie nie wytrzymała). Bułki można piec wieczorami na
nadchodzący, ciężki poranek. Obiecuję, że dzieci oszaleją, a
gdy zapytają Was, czy mogą jeść nutellę łyżeczką – możecie
z czystym sumieniem odpowiedzieć, że TAK.

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.