Bez kategorii

Przyroda wszystkimi zmysłami – smak – Porzeczkowe ciasto

Mały Przyrodnik poznaje wszystkimi zmysłami przyrodę. Był już wzrok, a teraz pora na smak. Sezon porzeczkowy trwa więc trzeba było go wykorzystać! Udaliśmy się w miejsce gdzie owe przysmaki rosły, zerwaliśmy ile się dało i poszliśmy do kuchni przygotować pyszne ciasto!

Przepis pochodzi z tej strony, a przy lekkiej modyfikacji wyszło ogromne i pyszne ciasto z kruszonką. 
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka oleju
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czarne porzeczki wedle uznania
Kruszonka:
  • 150 g masła/margaryny
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • Wszystko razem zagnieść, pokruszyć aż staną się małe grudki
  1. Jaja ubiłam razem z cukrami na puszystą masę.
  2. Dodałam olej i dalej miksowałam.
  3. Następnie porcjami mąki z proszkiem do pieczenia, całość mieszałam mikserem na najniższych obrotach
  4. Całość wylałam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Na ciasto wysypałam porzeczki otoczone w mące.
  6. Na porzeczki przyszła kruszonka i reszta porzeczek
  7. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i piekłam do suchego patyczka
Wyszło pyszne! Wilgotne, nie suche, pełne pysznych owoców! Porzeczki smakują równie dobrze same jak i w cieście. A z reszty powstały pierogi! Równie dobre. 

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • O kurcze, na proszku do pieczenia, a wygląda jak drożdżowe, skubane 😀 Piękne, na pewno aromatyczne, bo porzeczka umie dać czadu po upieczeniu. Myślę, że wasz zmysł smaku został tym ciastem odpowiednio mocno dopieszczony 😉

  • Zdecydowanie. Adaś jadł kruszonkę i ciasto a porzeczki zostawiał, ale świeże z krzaczka wcinał!

  • To ciasto jest rewelacyjne!!!