Dziecko w kuchni, Wpisy gościnne

Sposoby na zdrowe przekąski dla dzieci i dorosłych – Iza Kornet

W zeszłym tygodniu miałam przyjemność
uraczyć Was i Wasze dzieci zdrowym śniadaniem. Pierwszy posiłek
jest najważniejszy, ale nie tylko nim człowiek żyje. Warto
zadbać o to, aby i przekąski miały jakąkolwiek wartość odżywczą
i nie były kolejną dokładką do problemów: z próchnicą, z
otyłością, z cukrzycą. Jako świadomi rodzice wiecie, jak smutno
wyglądają jadłospisy w szkołach i przedszkolach. Są wakacje –
dużo wolnego, leniwe dni, można zaszaleć w kuchni. Może czas
zaangażować Wasze pociechy w gotowanie? Czym skorupka za młodu
nasiąknie… 

zdrowe przekąski

Ciastka koperkowe z daktylami

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody
    oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki nasion kopru
  • 3 łyżki
    nasion sezamu
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 3-4 średnie
    jabłka
  • 1 banan
  • pół szklanki suszonych daktyli
  • 1/3
    szklanki oleju
  • opcjonalnie: kilka łyżek cukru

Przygotowujemy ciasto w dwóch
miskach:
1. mieszamy składniki suche: mąka, soda, sól, nasiona,
pestki, cukier,
2. pokrojone daktyle, pokrojony banan, starte
jabłka, olej – miksujemy na gładką masę.

Zawartość obu misek łączymy i
mieszamy. Powinna powstać zwarta kula, wilgotna i lepiąca się.
Formujemy spłaszczone ciasteczka (niezupełnie cienkie). Pieczemy na
blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15 minut w 180 stopniach C.

Domowe paluszki

  • 25 g drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
    roślinnego
  • 1,5 szklanki mąki (pszennej, żytniej, razowej lub
    mieszane)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • sól
    morska/himalajska
  • do smaku wedle upodobań: mak, sezam, bazylia,
    oregano, curry, cząber

Przygotowanie banalnie proste: drożdże
rozpuszczamy w mleku (temperatura pokojowa) z cukrem, dolewamy do
reszty składników. Mieszamy, ugniatamy ciasto i odstawiamy na ok.
30 minut. Składniki do smaku, czyli zioła lub nasiona dodajemy do
ciasta, ponieważ w domowych warunkach często obsypują się z
ciasta i większość zostaje na blaszce. Z gotowego ciasta rolujemy
paluszki, smarujemy wodą od góry. Pieczemy 10-15 minut w 180
stopniach C. 

Przekąski po francusku:

  • na słodko  ciasto francuskie +
    pokrojone lub starte owoce sezonowe: brzoskwinie, jabłka, ananasy,
    mango, banany, winogrona,
  • na słono ciasto francuskie z
    warzywnym farszem.
  • Składniki na farsz
    warzywny:
  • marchewki
  • zielone części pora
  • pietruszka: natka
    + korzeń
  • seler: natka + korzeń
  • buraczki 
  • curry, papryka
    słodka, pieprz biały, sól morska lub himalajska
  • olej do
    smażenia

Korzenie oraz marchew trzemy na dużych
oczkach. Zieleninę drobno siekamy. Buraczki gotujemy, ścieramy lub
kroimy i dodajemy do reszty warzyw. Wszystko wrzucamy na patelnię z
przyprawami i podsmażamy do miękkości. Ciasto francuskie tniemy na
prostokąty o takich wymiarach, aby swobodnie można było zlepić
ich boki. Ilość warzyw zależy od ilości paczuszek, które macie
zamiar zrobić. Pieczemy zgodnie z przykazaniami na opakowaniu: czyli
zazwyczaj ok. 10 minut w temperaturze 200-220 stopni C.
Przekąski stanowią dodatek do
dziennego jadłospisu – nie oznacza to jednak, że mają być byle
czym. Warto poświęcić na nie kilka chwil w ciągu dnia, aby
cieszyć się czymś smacznym, słodkim i zdrowym jednocześnie.
Dobrym rozwiązaniem jest zrobienie ciastek lub paluszków na kilka
dni (przechowywać w szczelnych pudełkach). Ma to wyjątkowe
znaczenie dla dzieci, ponieważ to one są odbiorcami słodkości
podczas wakacyjnych wypadów. Moje ulubione połączenie daktyli z
koperkiem to świetne rozwiązanie na przemycenie ogromnej ilości
składników odżywczych w zwykłym ciastku. Polecane dla
niejadków!
Dziękuję za możliwość podzielenia
się swoimi inspiracjami i wiedzą. 
Izabela Kornet z The Secret of Healing


About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Znów jestem głodna:) Ciekawe przepisy:) Pewnie skorzystam z nich kiedyś

  • Mmmm, podoba mi się przepis na paluszki. Chyba się na nie skuszę, bo jestem fanką wszelkich chrupaków, a niestety trzeba je ograniczać bo uzależniają niesamowicie 😀