Dziecko w kuchni, Strefa dziecka, Strefa Rodzica

Batoniki zbożowe – domowa przekąska na drugie śniadanie

batony zbożowe

Co  dać dziecku zdrowego do szkoły na drugie śniadanie? No ile można dawać kanapki z kremem czekoladowym! A czasem zapomniał że w ogóle ma śniadanie… By zjadł coś pożywnego dostaje jogurcik do picia, jednak to mało. Teraz zajada batoniki zbożowe!

Na Fan Page pytałam kilka dni temu o zdrowe przekąski dla dzieci i padła odpowiedź o muffinach, ciasteczkach owsianych i o batonikach. Postanowiłam zrobić batoniki i sprawdzić czy Adaś będzie je jadł i jak się sprawdzą jako dodatek w śniadaniówce.  Poszperałam w internecie i wszystkie przepisy bardzo podobne do siebie. Co nie co kupiłam i można działać!

Proporcje można zmieniać, ja dałam to co miałam

  • 200 g płatków owsianych
  • 2 garście amarantusa
  • 100 g rodzynek
  • orzechy włoskie zmielone –  około 2 garści
  • około 100 g nasion słonecznika
  • 2 białka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • jabłko
Przygotowanie
  • Suche składniki zmieszałam razem
  • Białka ubiłam na sztywną pianę
  • Miód delikatnie rozpuściłam
  • Połączyłam wszystkie składniki razem
  • Wkroiłam jabłko na drobno
  • Dobrze wymieszałam by nie było suchych składników
  • Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, rozłożyłam masę, ugniotłam łyżką całą masę na blaszce
  • Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni i piekłam przez około 30 min.
  • Gdy wystygło wstawiłam do lodówki na kilka godzin
  • Następnie pocięłam na prostokąty gotowe do jedzenia!

A czemu niby takie zdrowe są?

  • płatki owsiane zawierają duże ilości błonnika
  • amarantus zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak
  • nasiona słonecznika zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6
  • syrop klonowy nie zawiera konserwantów i jest mniej kaloryczny niż miód
  • miód wspomaga odporność i daje słodki smak

Czy sprawdziła się jako zdrowa przekąska do szkoły?

Adaś ogólnie mało je w szkole więc woli świeży owoc. Batony wyszły mocno suche, gdyby nasiona były uprażone na patelni miałyby by lepszy smak. Na pewno na ich atrakcyjność wpłyną suszone owoce, których ja nie miałam. Nie długo kolejna próba.
batony zbożowe

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Albo siemię lniane, będę próbować jeszcze z dużą ilością owoców, zobaczymy 🙂

  • Frajda

    Bardzo dziękuję za natchnienie! Ciągle poszukuję czegoś wieloziarnistego, ale bez cukru. Zastanawiam się czy jakby rzeczywiście dać więcej suszu, np. morele, śliwki suszone można by zrezygnować z miodu. Działa on jednak, jako lepiszcze. Myślę, że wszystkie jego cenne składniki tracą swoje właściwości podczas pieczenia – kasuje je wysoka temperatura. Chyba dam melasy. W zeszłym roku w Lidlu była przecena, bo ludzie nie wiedzieli co to jest i nie kupowali – słoik po 2 zł. W tym roku jeszcze nie widziałam, a słoik normalnie kosztuje u nas ok. 10 zł. melasa też jest bogata w żelazo, a przy tym w potas, fosfor, a nawet wapń. Płatki owsiane dałabym błyskawiczne bo są miększe. A może by tak żółtko z tego jaja? Popróbuję i dam znać, jak u nas wyszło. A gdybyście chcieli czegoś bardziej wytrawnego – u nas wkleiłam przepis na chleb z samych ziaren:
    http://przyrodana6.blogspot.com/2015/07/chleb-na-wakacyjne-szlaki-i-rok-szkolny.html
    pozdr

  • W Intermache, w Lidlu mieli, zamiast tego miodu więcej możesz dać

  • Bożena Jędral

    Gdzie kupiłaś syrop klonowy? Można go czymś zastąpić?

  • Też robię batony do szkoły, ale nie mielę orzechów tylko używam masła orzechowego (porządnego). Można też samemu zrobić masło orzechowe, ale mi jakość ciągle brakuje na to czasu..