Dziecko w kuchni, Strefa dziecka, Strefa Rodzica

Francuskie serniczki

Francuskie serniczki

Każdy lubi zjeść coś pysznego, dobrego i najlepiej domowego. A jeśli mają wpaść jeszcze goście, a ty nie masz co postawić słodkiego na stole. Pysznym rozwiązaniem mogą być francuskie serniczki, zrobisz je w pół godziny!

Potrzebne składniki:
  • ciasto francuskie
Masa twarogowa:
  • pół kg twarogu
  • 3 jajka
  • cukier do smaku
  • owoc – brzoskwinia, morele, śliwki
Wszystkie składniki masy, oprócz owoców dobrze trzeba wymieszać widelcem.
Wykonanie:
– wałek ciasta francuskiego podzieliliśmy na 12 części – kwadratów
– każdy kawałek włożyliśmy do foremki dociskając lekko do brzegów i dna
– włożyliśmy masę twarogową- na twaróg położyliśmy śliwki
– boki ciasta, które wystawały lekko zagięliśmy do środka
– piekliśmy około 20 min w temp 200 stopni do zrumienienia ciasta od góry

 

Smacznego!

About Ilona Popławska

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.
  • Poproszę jedną 🙂 Wyglądają apetycznie i są chyba proste w wykonaniu