kiełbasa swojska
Dziecko w kuchni,  Strefa Rodzica

Jak zrobić pyszną, domową wędlinę? Poznaj dobry przepis

Jak zrobić dobrą, domową wędlinę bez zbędnej chemii i dodatków? Jest na to prosty sposób, jeśli masz trochę miejsca i chęci. Poznaj przepis na kiełbasę, która będzie smakować całej rodzinie. Proporcje możesz dowolnie zmniejszać. Przekonaj się, jakie to proste!

Do zrobienia domowej, pachnącej wędliny musisz mieć mięso, przyprawy, ale również wędzarnię. Możesz ją wykonać z cegieł w formie kominka, z blachy lub beczki.

W internecie znajdziesz mnóstwo inspiracji jak wykonać taką domową wędzarnię, a poniżej przepis na jej zawartość.

Składniki:

  • 3 kg karkówki
  • 6 kg szynki
  • 1 kg zmielonej słoniny
  • 3 kg łopatki
  • 3 główki czosnku
  • jelita wieprzowe (wypłukane)

Przyprawy:

  • 60 g pieprzu prawdziwego Prymat
  • 20 g zwykłego pieprzu
  • 6 łyżek soli
  • 2 łyżki vegety
  • 10 dag majeranku
  • 40 g pieprzu ziołowego Prymat
  • 1 łyżka ostrej papryki

Zalewa:

  • 2,5 litra wody
  • 6 liści laurowych
  • garść gorczycy
  • garść pieprzu w ziarkach
  • garść ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki soli
  1. Mięso zmieliłam dwukrotnie na średnich oczkach w maszynce do mięsa.
  2. Czosnek obrałam a następnie zblendowałam dodając do niego trochę zmielonego mięsa.
  3. Dodałam masę czosnkową do reszty mięsa.
  4. Zalewę zagotowałam z przyprawami. Po kilku minutach gotowania, odstawiłam do wystygnięcia.
  5. Mięso w misce wyrabiałam kilkukrotnie po kilka minut, by nabrało powietrza.
  6. Dodawałam stopniowo przyprawy, co chwilę wyrabiając.
  7. Zimną zalewę bez przypraw dolałam do masy mięsnej i ponownie wyrabiałam 3-4krotnie po kilka minut.
  8. Masa powinna być w miarę jednolita i miękka.
  9. Gdyby była za sztywna, można dolać zimnej wody.

Nabijanie masy mięsnej:

  1. Oczyszczone w soli jelita nadziewałam na specjalną końcówkę do wędlin za mocowaną do maszynki do mielenia mięsa.
  2. Koniec zawiązałam na supełek.
  3. Trzeba uważać, by powietrze nie dostało się do jelita.
  4. Nabijaliśmy jelita uważając na to, by nie były zbyt sztywne.
  5. Gdy jelito się zakończyło, zawiązałam supełek na końcu, a następnie skręcałam kiełbaski o długości średnio 20 cm.
  6. Tak przygotowane wędliny zawieszaliśmy na wcześniej przygotowanych kijach.
  7.  Wędziliśmy w dymie około 3 godzin. Była dość wysoka temperatura. Przy niższej, czas wędzenia jest wydłużony.
  8. Gdy kiełbasa była podsuszona, miała brązową barwę zostawiliśmy ją jeszcze do wystudzenia.

Rady nie od parady:

  1. Celowo podałam firmę pieprzu, gdyż ostrość przyprawy zależy od firmy. Nie wszystkie są tak samo pikantne.
  2. Wędlina wyszła lekko pikantna. Jeśli chcesz mniej ostrą dodaj więcej pieprzu ziołowego, niż prawdziwego.
  3. Najlepiej mięso posmakować przed wędzeniem. Smak będzie zbliżony uwędzonej kiełbasy.
  4. Drzewo olszynowe najlepiej nadaje się do wędzenia.
  5. Warto zaopatrzyć się w specjalną końcówkę do nabijania wędlin do maszynki mielącej mięso.
  6. Można dodać również inne przyprawy i ich ilość. Wtedy smak będzie inny.

Życzę pysznych wyrobów!

Zobacz również

Z wykształcenia Technik Żywienia, z zamiłowania blogerka kreatywnego rodzicielstwa. Kocha dzieci, ich twórcze myślenie i nieszablonowe rozwiązania. Prywatnie szczęśliwa żona i mama z małej polskiej wsi.