sałatka z ogórków i białej kapusty
Dziecko w kuchni,  Strefa Rodzica

Sałatka z ogórków i białej kapusty

Sezon ogórkowy trwa! Czas zadbać, by w zimę skosztować letnich przetworów. Taka sałatka z ogórków i białej kapusty jest świetna do obiadu czy hamburgerów. Smaczna zarówno na surowo jak i ze słoika.

Gdy masz w ogródku duże ogórki, które nie nadają się do kiszenia, możesz z nich zrobić pikle lub wariacje sałatkowe.

Dziś właśnie o jednej z nich. Prosta w wykonaniu, ale za to pyszna i można ją użyć jako dodatek do domowych hamburgerów, obiadów czy jako przekąskę.

Delikatna w smaku, słodko-kwaśna idealnie sprawdzi się w zimowe i jesienne dni.

Potrzebujesz:

  • 2 kg kapusty białej
  • 2 kg ogórków
  • 4 marchewki
  • dwie papryki
  • 4 pory-biała część
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju
  • 4  szklanki octu 10 %
  • 2 łyżki soli
  • kapustę poszatkowałam, ogórki obrałam i pokroiłam w plastry, a marchewkę starłam na jarzynówce,
  • pory w półplasterki, a paprykę w paski.
  • wszystko wymieszałam z olejem oraz przegotowanym wcześniej ostudzonym octem z cukrem oraz z solą.
  • odstawiłam na 2 godz, od czasu do czasu mieszając
  • po włożeniu w słoiki i pasteryzowałam 15-20 min, w zależności od wielkości słoików

Dodałam też pokrojoną cebulkę, bo miałam za mało pora. Też wyjdzie dobra 🙂

Adaś pomagał jak tylko mógł. Mieszał, dodawał, mieszał, sypał sól, cukier, wlewał płyny.  Polecam też jako świeżą surówkę, tylko wtedy nie dodawaj octu.

Pycha!

Masz równie ciekawy przepis na ogórki? Podziel się nim ze mną w komentarzu. Lubię nowe smaki!

Zafiksowana na punkcie dziecięcej radości i rozwoju mama na pełen etat. Z książką pod pachą wymyśla, tworzy, pisze i czyta. Wolne chwile spędza na wyszukiwaniu inspiracji i rozmyśla co tu zmalować.