wytrawne babeczki warzywne
Dziecko w kuchni,  Strefa Rodzica

Warzywne babeczki wytrawne – zdrowa przekąska

Babeczki kojarzą się przede wszystkim ze słodkościami, owocami, czekoladą i masą. A co powiesz na wersję wytrawną muffin? Ja spróbowałam i wyszły pyszne, inne, ale równie dobre!

Gdy jesteś na diecie tym bardziej szukasz pomysłu na zdrowe, niskokaloryczne przekąski, będzie można podjadać bez wyrzutów sumienia. Muszą to być jednak smaczne i pełne dobroci przekąski, a najlepiej jak będą to domowe słodycze.

Takie smakołyki będą również świetne dla najmłodszych! W wersji dla dzieci, dodaj ich ulubione warzywa i równie chętnie będą zajadać się takimi wypiekami. Przepis jest banalnie prosty!

Gotowa spróbować wytrawnych warzywnych muffinek?

Składniki na wytrawne babeczki:

Powstanie z nich około 14 porcji.

  • 130 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • odrobina soli i pieprzu
  • 100 g pieczarek podsmażonych na małej ilości masła
  • 150 g papryki czerwonej
  • ząbek czosnku
  • 150 g pomidora
  • 100 g szpinaku
  • garstka koperku
  • szczypta bazylii
  • 40 g pietruszki korzeniowej

Wykonanie warzywnych muffin

  • jaja ubiłam z odrobiną soli
  • dodałam mąkę i proszek do pieczenia
  • mikserem wymieszałam dobrze całość
  • pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach
  • paprykę pokroiłam w drobną kostkę
  • czosnek rozdrobniłam i wymieszałam razem ze szpinakiem
  • pomidora pokroiłam w kostkę
  • pieczarki w paseczki i lekko podsmażyłam
  • wszystko dodałam do jaj razem z przyprawami i dobrze wymieszałam
  • piekarnik rozgrzałam do 180 stopni
  • masę wykładałam do foremek do babeczek (silikonowe i zwykłe)
  • piekłam około 15 minut do zrumienienia góry

Moje wyszły lekko wilgotne w środku od dużej zawartości warzyw. Mimo to nie zrobił się zakalec i wyszły dobre. Czuć w nich dość mocno koperek, a zieleń dobrały od szpinaku. Są lekkie i zupełnie inne niż standardowe, słodkie odpowiedniki.

Zawierają witaminy, błonnik i zapewniają małą porcję zdrowych warzyw.

Adaś uznał, że dziwnie smakują, ale mi ich smak odpowiada.

Zawartość składników odżywczych w 1 porcji:

  • 59 kcal
  • 7,8 g węglowodany
  • 1,4 g tłuszcz
  • 3,8 g białka

Smacznego!

Pomysł na babeczki warzywne przyszedł od Motherfood. Zobaczcie jej wersję babeczek.

Zafiksowana na punkcie dziecięcej radości i rozwoju mama na pełen etat. Z książką pod pachą wymyśla, tworzy, pisze i czyta. Wolne chwile spędza na wyszukiwaniu inspiracji i rozmyśla co tu zmalować.