ciasteczka jaglane, zdrowe ciasteczka
Dziecko w kuchni,  Strefa Rodzica

Ciasteczka jaglane z żurawiną i orzechami

Sklepowe półki uginają się od słodyczy różnej maści. Większość z nich nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Poznaj przepis na pyszne domowe ciastka jaglane z dodatkami, bez zbędnej chemii.

Gdy zaczęłam zwracać większą uwagę na to co znajduje się w poszczególnych produktach spożywczych, włos się jeżył na myśl ile kcal i dodatków pochłaniamy każdego dnia.

Owoców i warzyw to był mały odsetek! Czekolada jest przecież lepsza, prawda? Słodkie ciasteczka, czekoladki, praliny, a czasem chipsy czy inne pyszności.

Zadaniem rodziców jest wpajanie dobrych nawyków żywieniowych, świadome sięganie po zdrowsze wersje słodkości i nie ukrywanie warzyw pod przykrywką musów czy okłamywania, że jest to coś innego.

W dobie internetu, mnóstwa książek kucharskich i własnej wyobraźni możemy stworzyć pyszne domowe słodycze bez udziału chemicznych dodatków!

Ciasteczka jaglane z żurawiną, jabłkiem i orzechami włoskimi

Gdy najdzie Cię chęć na zdrowe ciasteczko wypróbuj ten przepis. Nasze były mało słodkie, ale było to celowe. Poniżej lista użytych składników, ale eksperymentuj! Baw się nim, zmieniaj, dodawaj ulubione dodatki i smakuj.

Składniki na około 30 ciasteczek (każde po 25 g)

  • 2 sztuki średniej wielkości jabłka
  • 200 g (2 szklanki) jaglanych płatków pełnoziarnistych
  • 50 g (pół szklanki) otrębów pszennych
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g orzecha włoskiego
  • woda do regulacji gęstości
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie ciasteczek jaglanych:

  • jabłka starłam na tarce o grubych oczkach
  • żurawinę namoczyłam, by zmniejszyć ilość cukru
  • do miski wrzuciłam wszystkie składniki oraz dolałam około 50 ml wody i zaczęłam wszystko mieszać blenderem (długa nóżka z nożykiem)
  • gdy masa była zbyt zbita i sucha dolewałam wody, aż stała się bardzo wilgotna
  • piekarnik rozgrzałam do 180 stopni, blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia
  • podzieliłam masę na 30 części
  • z każdej części zrobiłam kulkę, a następnie rozgniotłam ją na grubość około 5-7 mm, o średnicy około 4-5 cm
  • piekłam około 15 minut, można je układać dość ciasno, nie sklejają się

Twarde czy miękkie?

Jeśli chcesz by ciastka były twarde i bardziej chrupiące schowaj je w ciemne miejsce w otwartym opakowaniu.

Jeśli maja być miękkie zamknij je w pudełku. My tak zrobiliśmy i są minimalnie gumowate, więc je wyjmiemy, by stały się bardziej chrupiące.

Zdrowe, ale czy kaloryczne?

Na koniec mam jeszcze krótka informację o składnikach odżywczych. Będzie to ważna informacja dla diabetyków, ale również na osób, które chcą ograniczyć niektóre składniki w swojej diecie.

Poniżej składniki w 1 porcji (ciasteczku o wadze 25 g)

  • 16,8 g węglowodanów, w tym 1,6 cukrów
  • 1,9 błonnika
  • 3 g tłuszczu, w tym 2,2 nasyconych
  • 2,5 g białka
  • 11,9 mg sodu
  • 1,4% wapnia
  • 0,1% żelaza

Dodatki możecie zmieniać wedle upodobań i smaków. A tymczasem, życzę Wam smacznego!

Zafiksowana na punkcie dziecięcej radości i rozwoju mama na pełen etat. Z książką pod pachą wymyśla, tworzy, pisze i czyta. Wolne chwile spędza na wyszukiwaniu inspiracji i rozmyśla co tu zmalować.