Pizza domowego wypieku jest czymś wyjątkowym. Łączy ze sobą ludzi podczas jej tworzenia. A później jej konsumpcja we wspólnym gronie zapewnia wspaniałe chwile. Żałuję że Adaś nie mógł robić jej tym razem ze mną. Drugi raz będzie nasza wspólna!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki maki,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki olej

Dodatki mogą być jakie tylko się chce. To już kwestia gustu. Ja dodałam żółtą i czerwoną paprykę, wędlinę, cebulkę i na to ser.

Wykonanie:

  • Zrobić rozczyn z pół szklanki wody drożdży i cukru. Odstawiamy na kilka minut.
  • W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól i olej. Dodajemy rozczyn i wodę I wyrabiamy na gładką masę. Po kilku minutach wyrabiania posypujemy lekko mąka i odstawimy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Dzielimy ciasto na 4 części – wtedy będzie na cienkim cieście. Wałkujemy na wielkość patelni.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni z teflonem z jednej stron około 2 minut, przewracamy i smarujemy sosem i układamy dodatki i ser.
  • Smażymy cały czas pod przykryciem. Z dodatkami smażymy około 4 minut. Ser musi się rozpuścić, ale trzeba uważać by nie spalić spodu pizzy.
  • Delikatnie zsuwamy pizzę z patelni na talerz i delektujemy się smakiem domowej pysznej pizzy!
Przepis z grupy “Co na obiad” na Facebooku.
Smacznego!

Szukasz innego pomysłu na pizzę?

Zobacz również